Rozměry kuchyně

Rozměry kuchyně


Rozměry kuchyňské linky. Kolik prostoru potřebujete?


Mnoho z nás dnes využívá služby různých volně dostupných programů na plánování kuchyně, díky kterým si můžeme kuchyni snů navrhnout sami. Z neznalosti však často děláme chyby, které se potom projeví při zadávání zakázky truhláři či výběru jednotlivých komponentů v obchodě. Jak poskládat kuchyni, aby se vám v ní dobře vařilo a byla ergonomicky vhodně poskládaná, přinášíme výběr nejčastěji potřebných rozměrů. Výšku jednotlivých segmentů musíme přizpůsobit výšce osob, které budou kuchyni užívat.

Při navrhování kuchyně je potřeba brát na zřetel i taková fakta jako:

  • zajistit dostatek úložného prostoru
  • zajištění plynulé návaznosti prací
  • kuchyň nejčastěji používá pravák nebo levák
  • tělesná výška, případný handicap
  • počítat s výklenky, okny, parapety, dveřmi apod.

Prostor

Čím dál častěji se propojuje kuchyně s obývací částí. Vzniká tak místo pro ostrůvek – nový trend v kuchyni. Ostrůvek slouží nejen pro stolování, ale také pro vaření, díky ostrůvku se rozšíří i pracovní prostor. Pracovní prostor by měl být uspořádán tak, aby pracovní činnosti (zóny) na sebe hezky navazovaly, abyste „nepoletovali“ v kuchyni. Praktická kuchyň je jednoduchá s plynulými pracovními postupy navazujícími na sebe s optimálním využitím úložného prostoru. Důležité je zvolit si správnou pracovní výšku pracovní deskyPraktické skříňky s využitím úložného prostoru tak, abyste měli při vaření vždy všechno po ruce.

Výška zavěšení horních skříněk

Vezmeme-li v úvahu škálu tělesné výšky od 150 do 200 cm, pak se vzdálenost spodního okraje horních skříněk od podlahy umisťuje do výšky 140 – 177 cm. Výška skříněk se rovněž přizpůsobuje výšce člověka, stejně jako členění vnitřku. Při rozdělení skříněk na tři poličky většinou nejčastěji používáme dvě spodní patra. Zvažte, co a zda vůbec něco do nejvyšší poličky uložit s ohledem na praktičnost vyndávání těchto kousků do nejvyšších míst linky. Spodní okraj skříněk se řídí podle výšky pracovní desky, respektive horního okraje dolních skříněk, vzdálenost mezi nimi je nejčastěji 52 cm.

Výška a hloubka pracovní desky

Zlaté pravidlo ergonomie praví, že stojíme-li u pracovní desky s rukama ohnutýma v loktech do pravého úhlu, vzdálenost dlaní od pracovní desky má být 15 cm. Tedy při jakékoli činnosti na kuchyňské lince směřují ruce v zápěstích směrem dolů, což je nejideálnější prevence proti vzniku potíží s karpálními tunely. Podle výšky postavy se výška pracovní desky doporučuje (opět v korelaci s výškou postavy v intervalu 150-200 cm) mezi 82 a 94 cm od podlahy. Zde je třeba brát v potaz tloušťku pracovní desky a připočítat ji k výšce spodních skříněk, aby nedošlo k nežádoucí odchylce výšky.

Minimální hloubka pracovní desky je 60 cm. Maximální rozměr se neuvádí, od určité hloubky je však těžké dosáhnout na předměty umístěné u zádové desky.

Rozměry spodních skříněk

Od těch se vlastně všechno odvíjí. Bývají hlubší, než skříňky horní, a jejich hloubka je téměř shodná s hloubkou pracovní desky (minimálně 55 cm). Výška spodních skříněk včetně pracovní desky a soklu je v rozmezí 75 – 90 cm.

Výška soklu

Sokl je prostor mezi spodním okrajem spodních skříněk a podlahou. Někdy v sobě ukrývá i úložné prostory. Od hrany plátu musí být vzdálen minimálně 5 cm, aby se nám do tohoto prostoru pohodlně vešla chodidla, když se kolem linky pohybujeme.

Prostor kolem varné desky, sporáku a dřezu

I umístění těchto komponent kuchyně má svá pravidla či doporučení. Není vhodné je umisťovat bezprostředně vedle sebe ani do rohu linky. Kolem varné desky i dřezu je ideální ponechat volný prostor minimálně 30 cm, jen tak budete mít dostatečnou manipulační plochu. Plynový sporák se nedoporučuje umisťovat pod okno, jelikož průvan z něj by mohl snadno sfouknout plamen. Pokud to dispozice kuchyně dovolí, zvolte si mezi dřezem a varným centrem hlavní pracovní prostor v délce 1 – 1,2 m. Je to velmi praktické a nejčastější řešení kuchyňské linky.

Na závěr pro vás máme ještě jedno doporučení. Při plánování kuchyně je nejlepší si linku osahat. Navštivte kuchyňské studio, obchod s nábytkem nebo domov známých, jejichž kuchyně se vám líbí, a zkuste si v té kuchyni podat skleničku z horní skříňky, nakrájet jablíčko na lince, umýt hrnek ve dřezu. Váháte-li mezi rozdílem ve výšce linky v řádu centimetrů, zkuste jednou vařit v botách na podpatku. Zjistíte, že i malý rozdíl výšky je velice patrný. Věci, které se nás zaujmou na obrázku v katalogu, nám nemusí v reálu vyhovovat. Nejde jen o nepraktičnost příliš vysoké či nízké linky, v těchto případech jde skutečně o zdraví, dlouhodobě prováděné pohyby se špatným stereotypem vám mohou zadělat na problémy se zády. Například.

Investice do kuchyně není zanedbatelná, trávíme v ní spoustu času, bývá srdcem domova. Investovat kromě peněz také čas na plánování se skutečně vyplatí.