Naše nová adresa - Střelice u Brna, Žleby 2, Studio CASCADE-kuchyně s.r.o. / Vždy nás kontaktujte předem na tel. 737 608 590. Děkujeme, tým e-cascade

Skladování potravin od A do Z

Skladování potravin od A do Z


Chtěli byste vědět, jak dlouho zůstanou potraviny čerstvé, kolik vitamínů obsahují a případně objevit inspirativní recepty?

Podívejte se sem!


Dnes se budeme věnovat JABLKŮM.

JABLKA
Jablka jsou jisto jistě asi nejoblíbenějším českým ovocem. Vybíráme si z mnoha odrůd jako jsou například Jonagold, Granny Smith, Elstar, Pink Lady, Gala, Šampion, Idared, Rubín a jiné. Vyznačují se bohatou škálou odstínů – některé jsou zelené, jiné červené nebo smíšené. V tomto příspěvku se zmíníme o několika zajímavostech, které jste o jablcích třeba ani nevěděli.


Ethylen? Opravdu?
Možná jste již slyšeli nebo také vypozorovali, že pokud máte jablka uskladněna u jiného druhu ovoce, že toto ovoce mnohem rychleji dozrává. Všimli jste si toho? Proč tomu ale tak je? Právě díky Ethylenu. Jablka při zrání produkují plyn zvaný ethylen, což je přirozený rostlinný „hormon“, který spouští proces zrání. Jablka nejsou bohužel jediným ovocem, který ethylen uvolňuje, jsou to také meruňky, hrušky a banány, nebo ze zeleniny například brambory.


Jak využít tento efekt zrání?
Pozitivní účinky zrání ethylenu můžete sami využít. Při pokojové teplotě umístěte své nezralé ovoce nebo zeleninu do uzavřené nádoby nebo sáčku spolu s jablkem (nebo jiným ovocem nebo zeleninou produkující ethylen). To urychlí přirozený proces zrání. Nebojte se, že pak budete muset všechno své vyzrálé ovoce a zeleninu narychlo sníst, než se zkazí; jednoduše je uložte do přihrádky Liebherr BioFresh. Přestože jste urychlili proces zrání, budete mít stále dostatek času vychutnat si ovoce a zeleninu ve svém volném čase. Zjistíte-li, že proces zrání pokročil příliš daleko a že vaše jablka vypadají o něco hůře na opotřebení, nezoufejte – stále budou naprosto perfektní pro přípravu skvělé jablečné šťávy.

Úložný prostor
Jablka je třeba skladovat na chladném a suchém místě a v chladničce je lze uchovávat až 50 dní. V přihrádce Liebherr BioFresh je lze skladovat až 80 dní.
BioFresh
- potraviny jsou uskladněny při značně chladnější teplotě než ve zbývající části přístroje. Při teplotách těsně nad 0 °C a dokonalé vlhkosti vzduchu nabízí BioFresh ideální skladovací podmínky pro ovoce a zeleninu.

Fakta o jídle
Jablka neobsahují téměř žádné bílkoviny nebo tuky, a tak energie, která dodávají, pochází víceméně výhradně ze sacharidů. Středně velké jablko (100 g) má asi 57 kcal, což odpovídá asi 2 % denní energetické potřeby u převážně sedavého dospělého člověka, díky čemuž je jablko ideální svačinkou mezi jídly. Díky směsi lehce stravitelných cukrů ve formě fruktózy a glukózy jablko snadno odvrací poklesy energetické hladiny mezi hlavními jídly.  

Jablka snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, čistí střeva a posilují imunitu. Někteří odborníci tvrdí, že člověk by měl sníst alespoň jedno jablko denně a vyhne se mu téměř každá nemoc.

Jablka skladujeme v chladném prostředí, při ideální teplotě 0-4 °C. Před konzumací doporučujeme jablka omýt vodou.

Jablka chutnají určitě nejlépe čerstvá, nicméně z nich můžeme připravovat mošty, křížaly, kompoty, destiláty. Dále je upravovat tepelně – péct z nich koláče, žemlovky, záviny a buchty.