Naše nová adresa - Střelice u Brna, Žleby 2, Studio CASCADE-kuchyně s.r.o. / Vždy nás kontaktujte předem na tel. 737 608 590. Děkujeme, tým e-cascade

Pečení s teplotní sondou

Pečení s teplotní sondou


Rádi byste se naučili pracovat s teplotní sondou, kterou má vaše pečící trouba k dispozici?
Nevíte jakou teplotu na teplotní sondě nastavit? A jsou nějaká úskalí, která je potřeba znát? 

Nemusíte se ničeho bát, pečení se sondou je tak snadné.


Teplotní sonda vám umožňuje připravit pokrm na přesnou teplotu. Měří teplotu uvnitř pokrmu, a to mezi 30 °C - 99 °C. Přitom nastavená teplota pečicího prostoru v troubě byla minimálně o 10 °C vyšší než nastavená teplota pokrmu. Jakmile je dosaženo nastavené teploty pokrmu, spotřebič se většinou automaticky vypne.

Teplotní sonda SIEMENS má tři měřicí body (platí pro vyšší třídu spotřebičů Siemens studioLine, nižší třída má pouze jeden měřící bod). Prostřední bod musí být vždy zasunut v pokrmu - dle tohoto bodu pak trouba vyhodnocuje propečenost pokrmu. Sonda snímá nejnižší teplotu.

A jak správně teplotní sondu zasunout do určitých druhů masa? 
Maso (krkovice, plecko, bůček, panenka aj) - u větších kusů zasuňte teplotní sondu směrem ze shora šikmo do masa až nadoraz. U menších kousků ji zasuňte ze strany na nejsilnějším místě. 
Drůbež - teplotní sondu zasuňte do nejsilnějšího místa v prsou až nadoraz.
Ryba - sondu zasuňte vzadu za hlavu směrem ke středu, a to až na doraz teplotní sondy.

Jak maso s teplotní sondou otáčet?
Při otáčení pokrmu teplotní sondu nevytahujte. Po otočení zkontrolujte její přesné umístění v pokrmu. Pokud sondu během provozu vytáhnete, vynulují se veškerá nastavení a musíte je nastavit znovu.

Jakou teplotu sondy nastavit? (uvedeno ve °C, doporučené hodnoty)
Vepřové maso
Vepřová krkovice - 85-90
Vepřové filety, medium - 62-70
Vepřová panenka, propečená - 72-80

Hovězí maso
Hovězí filet nebo rostbíf, po anglicku - 45-52
Hovězí filet nebo rostbíf, medium - 55-62
Hovězí filet nebo rostbíf, propečení - 65-75

Telecí maso
Telecí pečeně nebo plec, libová 75-80
Telecí pečeně, plecko 75-80
Telecí koleno 85-90

Jehněčí maso
Jehněčí kýta, medium 60-65
Jehněčí kýta, propečená 70-80
Jehněčí hřbet, medium 55-60